Vergiftiging bij u hond of kat

Belangrijke tips over giftige stoffen voor honden

Niet om in te nemen!

Een ongeluk zit in een klein hoekje dus wees allert!

Wekelijks komt er wel een dier bij de dierenarts op consult die iets giftigs heeft opgegeten. Veel dingen zijn bekend zoals bijvoorbeeld chocolade maar er zijn ook dingen waarvan u niet weet dat dat giftig is voor uw huisdier. Hieronder een korte opsomming van dingen die giftig zijn en wat de gevolgen zijn wanneer uw dier dit opeet.

Chocola

De giftige component van chocola is het stofje theobromine. Het is voor zowel de hond als de kat giftig maar gezien je een kat niet zo gauw zal betrappen op het eten van chocolade is dit een vergiftiging die eigenlijk alleen bij honden wordt beschreven. Of een hond verschijnselen gaat vertonen is afhankelijk van de hoeveelheid die ze gegeten hebben, welk type chocola (melk, wit of puur en met vulling als bijv. praline of niet) hoe donkerder de chocola hoe gevaarlijker en het gewicht van de hond, hoe kleiner de hond hoe gevaarlijker het is! Er zijn wel studies geweest waarbij is aangetoond dat het optreden van wel/geen verschijnselen ook diergebonden is. Honden die op lange na niet de giftige dosis hadden gegeten hadden toch verschijnselen  en honden die boven de giftige dosis zaten hadden niet of nauwelijks verschijnselen. Neem dus altijd contact op met de dierenarts wanneer uw dier chocola heeft gegeten.  De verschijnselen van een vergiftiging zijn maagdarmklachten, onrust en hyperactiviteit, versnelde hartslag en hartritmestoornissen en versnelde ademhaling en in de ergere gevallen flauwtes tot coma en zelfs sterfte. De eerste verschijnselen starten na zo’n 3-4 uur en tot 36 uur na inname kunnen er verschijnselen optreden. Behandeling bestaat uit het zo snel mogelijk laten braken en de dierenarts geeft vaak actieve kool ( Norit®) mee om verdere absorptie door de darmen te voorkomen. Als de chocola al in de darmen zit of al verschijnselen geeft worden deze symptomatisch behandeld

Druiven & rozijnen

Druiven zijn giftig voor uw dier. Net als bij chocola zal een kat weer niet zo snel een druif opeten dus komt het nauwelijks voor dat we een kat krijgen met een druivenvergiftiging. De stof in druiven die giftig is, is niet echt bekend maar is mogelijk het stofje tannine.

Verschijnselen die optreden zijn maagdarmklachten en binnen 48 uur acuut nierfalen. Acuut nierfalen is geeft een gereserveerde prognose voor overleving van de vergiftiging. Druiven en rozijnen zijn giftig vanaf een bepaalde dosis. Gemiddeld kan je zeggen dat er verschijnselen gaan optreden vanaf 2-3 druiven/kg LG en bij rozijnen 6-7 rozijnen/kg LG.  Ook in dit geval is het echter weer dierafhankelijk. Behandeling bestaat uit het zo snel mogelijk laten braken en het herhaaldelijk geven van actieve kool. Ook een infuustherapie wordt geactiveerd om de nieren op gang te houden.

Ook heb ik gehoord dat tomaten giftig kunnen zijn voor honden maar heb er nog geen bewijs van kunne vinden.

Maar ik geef mijn honden voor de zekerheid dus ook geen tomaat.

Bestrijdingsmiddelen (rattengif, slakkengif, onkruidverdelgers, etc.)

Er bestaan verschillende soorten rattengif maar de meeste zijn Cumarinederivaten. Dit betekend dat de werking van dit gif is dat het inwendige bloedingen bij de rat geeft en dus ook bij uw huisdier als die dit heeft gegeten. Tevens geeft het braakklachten. Opname van slakkengif (metaldehyde) geeft neurologische verschijnselen als spiertrillingen, krampen en toevallen. In beide gevallen is het advies om uw dier zo snel mogelijk te laten braken en het herhaaldelijk geven van actieve kool.

Bloemen en planten

Gelukkig zal u hond normaal gesproken niet aan allerlei bloemen en planten eten maar katten helaas wel. Als dit het geval is of u een vermoeden heeft kunt u het beste altijd even op internet opzoeken of het giftig is en als dit het geval is contact opnemen met uw dierenarts.

Een kleine selectie

  • Lelie: geeft wegvallen van urineproductie en acuut nierfalen
  • Narcis: geeft maagdarmproblemen en een te lage bloeddruk
  • Kerstster: geeft maagdarmproblemen en huiduitslag
  • Hulst: geeft maagdarmproblemen, hartritmestoornissen en verlamming
  • Berenklauw: wordt meestal alleen aan gesnuffeld en kan erge huiduitslag geven
  • Kastanjeboom: geeft maagdarmproblemen, onrust en angstig gedrag en kan tot bewusteloosheid lijden.
  • Rabarber plant: geeft maagdarmproblemen en nierfalen
  • Rhododendron: geeft maagdarmproblemen,  trage hartslag en ritmestoornissen, benauwdheid en lage bloeddruk

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.09 | 09:29

Beste
Zou u mij even je gegevens telefoon nr kunnen sturen dat we kunnen bellen ik ben niet zo handig met mail en internet
Ik heb een loops teefje

...
18.09 | 09:28

Kan ik een nr of iets krijgen om u te contacteren ivm een dekking mvg

...
05.07 | 23:51

Wat een super fijne side duidelijk waar je allemaal op moet letten ons teefje kan eerdaags gaan bevallen en hen tot nu toe al zoveel aan deze side gehad.

...
23.06 | 11:48

Hallo , we zijn op zoek naar een Pomeriaan puppy teefje . Weet U of er ergens een nestje is ? Zoja hoor ik graag van U
Groetjes Annie .

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE